gorgeouslicious

Friday, 11 January 2013

some tips on color block !

Pink + Pastel = 'chic', bergaya & ringkas
Kuning Biru + Pink = Manis & menggembirakan
Merah + Pink = berani & ayu
Biru Merah + Kuning = Ranggi dan bersahaja
Merah + Kuning = berani mengambil risiko, bergembira & bijak bergaya
Biru Merah = Setia & klasik (dah mcm bendera johor..hehe)
Kuning + Biru = Ceria but classic
Biru + Oren = bebas & penyayang
Magenta + hijau = tenang & feminin
Ungu + Kuning + Biru = berani, natural & humor
Pink ungu + merah = setia & sofistikated
Kuning + hijau = tenang & pendam perasaan
Oren pink = Comel, gembira & artistik
Kuning + Oren = mesra & peramah


hai hai. hari ni saje nak share sikit tips on blocking. haha. bukan roadbloack eh. tapi colorblock.atau bahasa melayunya kaler yg tak sesuai langsung nak match2! haaa. cenggitula bedah ooiii. kalau dulu, semua sibuk nak pakai match kan. sekarang dah tak lagi. kau mix and match je kaler ape. jnji nampak awesome! hee~ mungkin manusia dah mula bosan kot dengan gaya senada dari kepala sampai ke kaki. nak2 yang lagi kronik sampai bra ngan underwear pon senada. bleerrrgghhh. bosan kan? 

biasanya kalau nak color block ni, orang akan pakai baju yg warnanya sangat kontra. kalau dulu, baju merah tudung pon merah.tapi skrg dh tak macam tu. kalau baju merah. maybe tudungnya kuning.or hijau. walaweh. awesome. kalau dulu, sampai beg dengan kasut pon nak senada. sekarang, main harung je kaler apa. kan lagi senang macam tu? tak kena nak pening2 kepala. haha.

analogous color.

analogous color ni, pemilihan warna yg dari nada yg seakan sama. for instant, oren+kuning. haaa. nak lebih kurang kan?

triadic colors

triadic color ni pulak warna yg memang takde kaitan langsung. sumpah takde.ni untuk yg daring laa. yg sanggup org bagi pandangan yg kita ni alien. tapi, seriously awesome bila kena gayanya !


split complementary color.

yang ni pulak korang kena pilih satu warna yang sangat2 menonjol then padankan dengan dua kaler yg nak2 sama. sebagai contoh. electric blue + pink + red . red and pink tu dalam golongan yang sama. but electric blue tu entah datang dari mana. haaaa.



last but not least ialah complemantary color. yup yup. this one ialah korang pilih kaler yg bertentangan antara satu sama lain. heee. faham kan??

but, lantaklah dengan semua kaler scheme kat atas tu, padankan je kaler yg korang rasa awesome. bila org pandang korang cakap la. eeuuww. senada was so outdated oke! haha. nampak dak? tapi, bagi yg nak cuba ikut tips kat atas pon dipersilakan :)

le blocking me :)





tadaaa, nampak dak? combination of green+red+purple. tak pelik pon. =_=


7 flying kiss:

Farah Waheda Wahid said...

very good entry... lurve this entry adik... ^_^ nice sharing...

noorniey Azman said...

@farah Waheda Wahid
hehe. thanks. nnti try apply la :)

Zehan Ilyana said...

arha..love this entry...:D

noorniey Azman said...

@Zehan Ilyana
tengs tengs. should try to apply it naaa

rafie zawawi said...

baru sempat bukak blog,rindu entry noni lol~

noorniey Azman said...

@rafie zawawi
wuwuwu. lamo xnmpak komen rafie :)

rafie zawawi said...

Otw menstudy entry nie he3..
koz..
tema dinner ak kali nie "colour block" huhu.. kalu untuk jate warno gapo semat??

 

Template by Suck My Lolly - Background Image by TotallySevere.com